My Cute Friend (Kengkawan)

Thursday, July 14, 2011

Nak Bagi Tau Ni..

Hari tu.. 2 hari lepas..i terbaca akhbar KOSMO..tu pun sebab Ema dia guna pc i..lau x i pun x baca.. I mengkagumi kecekalan hati seorang perempuan ni..Namanya Yvonne Foong (www.yvonnefoong.com). (9 kali dia kena bedah kepala dia sebab dia mengalami ketumbuhan otak. Dia juga disahkan menghidap penyakit gangguan genetik dikenali sebagai Neurofibromatosis Jenis 2 (NF2). 

NF ialah sejenis gangguan genetik yang menyebabkan ketumbuhan tumor di bahagian saraf di samping mengganggu pertumbuhan tisu seperti tulang dan kulit.Penyakit itu menyebabkan dia hilang pendengaran, tiada keseimbangan berjalan selain masalah penglihatan. Hanya satu daripada 40,000 orang di dunia menghidap penyakit itu. Di Malaysia, cuma dua orang dikesan menghidap NF2 dan salah seorang daripadanya ialah Foong. 

Bagi i dia seorang yang tabah dan berani. I mengkagumi ketabahan dia dan betapa berusahanya dia melawan penyakit dia disamping nak membantu orang lain jugak. Bagi mendapatkan dana bagi membantu kawan dia yang juga penghidap tumor otak, Syahidah Ishak, yang memerlukan duit utk kos pembedahan dia kat US bulan 9 atau 10 ni, Foong  menjual baju T Polo menerusi blognya, www.yvonnefoong.com. Maybe uolz boleh tolong Foong dengan membeli t-shirt yang dia jual ( membeli sambil beramal.. :) ) atau derma kat kawan dia sendiri 

Maybank account: 164098002029
My name: Syahidah Ishak
Contact No: 017-3378317

Jadi sama2 lah kita doa untuk mereka berdua..To both of u..Foong n Syahidah..apa yg i dan kawan2 blog i bleh bantu u setakat ini hanyalah doa dan tolong sebarkan link uolz berdua.. 


No comments:

Post a Comment